Permanent Make-up

VAD ÄR DET?

Kosmetisk tatuering är en form av tatuering, där pigment (speciellt utformad för att användas i ansiktet) förs in under huden men till skillnad från en vanlig kroppstatuering inte lika djupt. Pigmentet bleknar och färgen minskar gradvis för att helt färsvinna efter  1-3 år. Fördelen med att använda denna tatueringsteknik jämfört med klassisk tatuering är att i då ansiktets propotioner förändras med tiden och “faller” vilket gör att vi inte vill ha ett par ögonbryn för långt ner eller med en färg som lätt går till blågrå.


Historia

Människan har i alla tider strävat efter att förbättra sitt utseende. Man har använt kajal till ögonbryn, ögonfransar och ögonskuggor, grön koppar till eyeliner både på hudytan och under huden samt henna för hår- och läppfärgning.

De äldsta bevisen för permanent ansiktstatuering har hittats på egyptiska mumier som är 7000 år gamla.


Permanent makeup kräver inte bara en hög teknisk precision, utan också en konstnärlig talang och kreativa visioner. Varje person behandlas individuellt, beroende på ansiktsanatomi och hudtyp. Genom nogranna val av pigment och perfekt placerade drag förbättras din naturliga skönhet.

Ögonbryn är det vanligaste som tatueras, men även eyeliner övre och nedre fransraden och läppar, linje eller ifyllda.

3D-teknik görs på brynen, strå för strå och det går även att välja flera färger för ett mer naturligt resultat. Denna teknik är idag den mest populära, då det ser väldigt naturlig ut.


Råd

Du bör ej plocka ögonbrynen själv före behandling, då vissa strån som annses ligga utom ramen i själva verket kan ha stor betydelse för helheten av brynens slutresultat

Dagen innan ta det lugnt med:
Alkohol och solning samt inte ta omega-olja

3 timmar innan behandling ska du unvika:
Koffein, ipren eller treo (alvedon går bra att ta)

Du skall inte vid behandling:
-Ha en tatuering i området sedan innan (Skicka bilder för bedömning: info@monasskonhetsvard.se)
-Vara gravid
– Äta blodförtunnande mediciner eller använda receptbelagda krämer på området
-Ha sår, utslag eller eksem samt keloidärrbildning (stora,utåtstående ärr)
-Gjort djupgående hudbehandling på området under de senaste 2 veckorna (botox, laser, kemisk peeling mm.)
-Ha någon blodsmitta, blodsjukdom, blödarsjuka
-18-årsgräns


Ögonbryn – Behandlingen

På salongen skriver vi ett kundkort, där viktiga frågor gås igenom så som ex. sjukdomar, vad man kan förvänta sig av tatueringen och underskrift. Jag rengör och mäter samt ritar upp ögonbrynen, vi diskuterar hur och var samt visar i spegel. Detta är ett viktigt momenten för det är nu vi bestämmer hur ögonbrynen kommer att se ut. Det skall kännas rätt, att formen ser symmetriskt och bra ut samt passar ansiktet. Foto tas både innan och efter tatueringen, för att få en förståelse om hur det tidigare såg ut. Om behov finns kan en bedövningsgel läggas som bedövar ytligt. Vanligtvis behövs detta ej, då man inte är så känslig på brynen, men möjligheten finns. Strå för strå tatueras in. Vanligtvis behöver man gå över ca 2-4 ggr för att fylla på jämt med strån och pigment. Kunden titta och vi diskuterar om det behövs mer eller om det känns färdigt. En ekologisk tatueringsolja från MeAnima appliceras samt fås med hem till efterbehandling.

Efter Behandlingen

Du får instruktioner på hur du skall ta hand om din nya tatuering. Direkt efter är färgen mer intensiv, ca 30-50% av färgen kommer att minska första veckan. Färgen kan se mer rödbrun ut pga rodnad och svullnad på huden under. Det tar vanligtvis ca 7 dagar för tatueringen att läka helt, en skorpa kan uppkomma och den får INTE pillas bort, då kan även pigmentet försvinna. Du bör inte blöta din tatuering på 24 h. Den första veckan efter tatueringen bör du undvika direkt solljus, skydda gärna med keps eller solglasögon. Undvika vistelser i fuktiga miljöer, långa och varma bad/dusch i salt- och klorerat vatten, bastu, ansiktsbehandling samt hård träning där du svettas mycket.

Touch-up

Efter ca 4 veckor kommer man tillbaks på ett kostnadsfritt återbesök / Touch-up, där man kollar så att allt ser jämnt och fint ut, samt att färgen är som man hade tänkt sig. Det vanligaste är att färgen är bra och att man ev får fylla i några strån här och där. Det händer att man vill ha mörkare färg och då får man fylla i allt en gång till. De flesta kunder kommer sedan tillbaks efter 1-2 år för att fylla i och fräscha upp brynen, denna behandling ses inte som en ny (se prislista). Det är inte så att pigmentet försvinner helt på den tiden, utan det är mer att de börjar bli lite matta och ”tråkiga” i färgen. För att färgen på brynen ska försvinna helt krävs längre tid, från 3 år och uppåt. Vissa hudtyper (oljig hy och känslig hy) kräver ofta ett 3:e återbesök, “extra Touch-up”. Det skall då göras mellan 1-2 månader från det sista besöket (se prislista)

Resultat efter behandling

Slutresultatet efter läkning beror bla. på om du följt rekomendationerna, på din hudtyp, hudkvalitet, livsstil, skötsel, ålder och immunförsvar. Det går inte att lämna någon garanti på hur det kommer att se ut efter läkning, men jag jobbar alltid med att du skall bli nöjd så en “touch up” görs utan kostnad efter ca 4 veckor, ibland behövs eventuellt en 3:e behandling.
Vid oljig eller fet hy, grov hy med stora porer samt om du är rökare eller blöder mycket vid behandling (mycket ytliga blodkärl) kan stråna se suddiga ut eller inte alltid fästa vid första behandlingen.


Fördelar

för de som har med glesa ögonbryn/fransar eller otydliga läppkonturer

för de som är allergiska mot smink

inte är duktiga på att sminka sig

spara tid, de som stressar mycket, vill eller orkar inte sminka sig. Man har räknat ut att genomsnittet av kvinnor sparar ca10-20min varje dag (ca 5 dygn/år!) med permanent make-up

dölja ärr efter estetisk kirurgi eller en olycka

vill ändra asymmetrin i ansiktet

vill njuta av solen och bad utan att behöva ha smink men ändå känna igen sig

till de personer som tränar mycket och vill se bra ut även under de svettigaste passen.

har dåligt syn och behöver glasögon för att sminka sig

har tappat bryn eller fransar, lider av håravfall eller går på kemoterapi

vill undvika att sminket faller ner eller kladdar under dagen

för personer som har en invaliditet

har en sjukdom som ex. artrit som kan försvåra sminkning

dessutom kan du slippa lägga ut pengar på smink


Monas Skönhetsvård följer Läkemedelsverkets och Socialstyrelsens föreskrifter om tatueringsfärger (förordning 2012:503) och är godkänd av Miljö & Hälsa.
Pigmenten är tillverkade i Tyskland på Wilde Cosmetics och är godkända enligt svensk lagstiftning samt kontrollerade av Läkemedelsverket. Pigmenten har klassifieringen Biological Safety och innehåller ej; tungmetaller, arsenik, barium eller bly.
PMC Micro colour är ett pigment som noggrant testats med god bindning i huden, utan läckage och utan dokumenterade irritationer i huden. Pigment och konserveringsmedel är enligt EU’s förordningar för kosmetiska produkter. Ljusexponering påverkar inte detta pigments färgbeständighet. Engångshygienmodulnålar andvänds och vår PMC tatuerare är utbildad och diplomerad kosmetisk tatuerare med flerårig erfarenhet.
Pigmenten följer Svensk, EU samt Amerikansk lagstiftning och svenska märkninsregler. Är både organiska och oorganiska.