Permanent Make-up

Kosmetisk tatuering är en form av tatuering, där pigment (speciellt utformad för att användas i ansiktet) förs in under huden men till skillnad från en vanlig kroppstatuering inte lika djupt. Pigmentet bleknar och färgen minskar gradvis för att helt försvinna efter 1-3 år. Fördelen med att använda denna tatueringsteknik jämfört med klassisk tatuering är att i då ansiktets propotioner förändras med tiden och “faller” vilket gör att vi inte vill ha ett par ögonbryn för långt ner eller med en färg som lätt går till blågrå.


Historia

Människan har i alla tider strävat efter att förbättra sitt utseende. Man har använt kajal till ögonbryn, ögonfransar och ögonskuggor, grön koppar till eyeliner både på hudytan och under huden samt henna för hår- och läppfärgning.

De äldsta bevisen för permanent ansiktstatuering har hittats på egyptiska mumier som är 7000 år gamla.


Permanent makeup kräver inte bara en hög teknisk precision, utan också en konstnärlig talang och kreativa visioner. Varje person behandlas individuellt, beroende på ansiktsanatomi och hudtyp. Genom nogranna val av pigment och perfekt placerade drag förbättras din naturliga skönhet.

Ögonbryn är det vanligaste som tatueras, men även eyeliner övre och nedre fransraden och läppar, linje eller ifyllda.

3D-teknik görs på brynen, strå för strå och det går även att välja flera färger för ett mer naturligt resultat. Denna teknik är idag den mest populära, då det ser väldigt naturlig ut.


Råd

Du bör ej plocka ögonbrynen själv före behandling, då vissa strån som annses ligga utom ramen i själva verket kan ha stor betydelse för helheten av brynens slutresultat

Dagen innan ta det lugnt med:
Alkohol och solning samt inte ta omega-olja/Zinzino.

3 timmar innan behandling ska du unvika:
Koffein, ipren eller treo (alvedon går bra att ta).

Du skall inte vid behandling:
Ha en tatuering i området sedan innan (Skicka bilder för bedömning: info@monasskonhetsvard.se)

Vara gravid

Äta blodförtunnande mediciner eller använda receptbelagda krämer på området

Ha sår, utslag eller eksem samt keloidärrbildning (stora,utåtstående ärr)

Gjort djupgående hudbehandling på området under de senaste 2 veckorna (botox, laser, kemisk peeling mm.)

Ha någon blodsmitta, blodsjukdom, blödarsjuka

18-årsgräns


Behandlingen

På salongen skriver vi ett kundkort, där viktiga frågor gås igenom så som ex. sjukdomar, vad man kan förvänta sig av tatueringen och underskrift. Man rengör, mäter samt ritar upp. Sedan diskuteras hur och var samt visar i spegel. Detta är ett viktigt momenten för det är nu det bestäms hur ögonbrynen kommer att se ut. Det skall kännas rätt, att formen ser symmetriskt och bra ut samt passar ansiktet. Foto tas både innan och efter tatueringen, för att få en förståelse om hur det tidigare såg ut. Om behov finns kan en bedövning läggas som bedövar ytligt. Kunden får titta och man diskuterar om det behövs mer eller om det känns färdigt. En ekologisk tatueringsolja från MeAnima appliceras samt fås med hem till efterbehandling.

Efter Behandlingen

Instruktioner på hur man skall ta hand om den nya tatuering anges. Direkt efter är färgen mer intensiv, ca 30-50% av färgen kommer att minska första veckan. Färgen kan se mer rödbrun ut pga rodnad och svullnad på huden under. Det tar vanligtvis ca 7 dagar för tatueringen att läka helt, en skorpa kan uppkomma och den får INTE pillas bort, då kan även pigmentet försvinna. Man bör inte blöta tatueringen på 24 h. Den första veckan efter tatueringen bör man undvika direkt solljus, skydda gärna med keps eller solglasögon. Undvika vistelser i fuktiga miljöer, långa och varma bad/dusch i salt- och klorerat vatten, bastu, ansiktsbehandling samt hård träning där man svettas mycket.

Touch-up

Efter ca 4 veckor kommer man tillbaks på ett kostnadsfritt återbesök / Touch-up, där man kollar så att allt ser jämnt och fint ut, samt att färgen är som man hade tänkt sig. Det vanligaste är att färgen är bra och att man ev får fylla i här och där. Det händer att man vill ha mörkare färg och då får man fylla i allt en gång till. De flesta kunder kommer sedan tillbaks efter 1-2 år för att fylla i och fräscha upp tatueringen, denna behandling ses inte som en ny (se prislista). Det är inte så att pigmentet försvinner helt på den tiden, utan det är mer att de börjar bli lite matta och ”tråkiga” i färgen. För att färgen ska försvinna helt krävs längre tid, från 3 år och uppåt. Vissa hudtyper (oljig hy och känslig hy) kräver ofta ett 3:e återbesök, “extra Touch-up”. Det skall då göras mellan 1-2 månader från det sista besöket (se prislista)

Resultat efter behandling

Slutresultatet efter läkning beror bla. på om man följt rekommendationerna, på sin hudtyp, hudkvalitet, livsstil, skötsel, ålder och immunförsvar. Det går inte att lämna någon garanti på hur det kommer att se ut efter läkning, men salongen jobbar alltid med att kunden skall bli nöjd så en “touch up” görs utan kostnad efter ca 4 veckor, ibland behövs eventuellt en 3:e behandling. Vid oljig eller fet hy, grov hy med stora porer samt om man är rökare eller blöder mycket vid behandling (mycket ytliga blodkärl) kan det se suddigare ut eller inte alltid fästa vid första behandlingen.

För påskyndade effekt rekommenderas Zinzino. Det är en företag med produkter inriktade för din kropps insida. Man kollar sina värden genom ett blodtest – stick i fingret, enkelt och snabbt som kan utföras på salongen eller att du själv gör det hemma. Då får man reda på hur cellerna och alla olika kroppsfetter som är livsviktiga för ett hälsosamt liv. Detta görs med ZINZINOS balanstest, därefter börjar man med balansolja för att bygga upp och trappa ner på det som just din kropp behöver.


Fördelar

För de som har med glesa ögonbryn/fransar eller otydliga läppkonturer

För de som är allergiska mot smink

Sparar tid, de som stressar mycket, vill eller orkar inte sminka sig. Man har räknat ut att genomsnittet av kvinnor sparar ca10-20min varje dag (ca 5 dygn/år) med permanent make-up

Dölja ärr efter estetisk kirurgi eller en olycka

Vill ändra asymmetrin i ansiktet

Vill njuta av solen och bad utan att behöva ha smink men ändå känna igen sig

Till de personer som tränar mycket och vill se bra ut även under de svettigaste passen

Har dålig syn och behöver glasögon för att sminka sig

Har tappat bryn eller fransar, lider av håravfall eller går på kemoterapi

Vill undvika att sminket faller ner eller kladdar under dagen

För personer som har en invaliditet

Har en sjukdom som ex. artrit som kan försvåra sminkning

Slippa lägga ut pengar på smink


Monas Skönhetsvård följer Läkemedelsverkets och Socialstyrelsens föreskrifter om tatueringsfärger (förordning 2012:503) och är godkänd av Miljö & Hälsa.
Pigmenten är tillverkade i Tyskland på Wilde Cosmetics och är godkända enligt svensk lagstiftning samt kontrollerade av Läkemedelsverket. Pigmenten har klassifieringen Biological Safety och innehåller ej; tungmetaller, arsenik, barium eller bly.
PMC Micro colour är ett pigment som noggrant testats med god bindning i huden, utan läckage och utan dokumenterade irritationer i huden. Pigment och konserveringsmedel är enligt EU’s förordningar för kosmetiska produkter. Ljusexponering påverkar inte detta pigments färgbeständighet. Engångshygienmodulnålar andvänds och vår PMC tatuerare är utbildad och diplomerad kosmetisk tatuerare med flerårig erfarenhet.
Pigmenten följer Svensk, EU samt Amerikansk lagstiftning och svenska märkninsregler. Är både organiska och oorganiska.