Epilering med diatermi


Epilering med diatermi är en metod för att få bort oönskad hårväxt och kärl. Metoden görs genom en tunn nål som förs ner i hårsäcken/kärlet och en högfrekvent växelström slås på till nålens spets. Därifrån skadar värmen hårsäcken/kärlet. Detta är en klassisk och effektiv metod som vanligen används på mindre zoner där just hårväxten inte är så tät, t.ex ansikte, haka, hals, överläpp, ögonbryn, mage och runt bröstvårtor. Epilering är ett komplement för att ta bort hårstrån som saknar pigment och på områden där IPL (Cellox) inte ger resultat. Diatermi kan användas på både tunna ljusa hår och tjocka hårstrån oberoende av färg eller hudtyp.

Eftersom håret har tre olika växt faser, (tillväxtfas, vilofas och övergångsfas) kan det hända att man får bränna samma hårsäck mer än en gång, eftersom håret måste vara i tillväxtfasen för att hårsäcken skall kunna koaguleras. Man rekommenderar att göra mellan 5-10 behandlingar med en veckas mellanrum, men självklart är det individuellt.


 

Kort förklaring hur våra hårstrån fungerar

Anagen fas – Tillväxtfas. Endast vid denna fas har behandlingen effekt. Ca 15-20% av alla strån befinner sig i denna fas. Varar i ca 2-6 år. Den enda fas då strået har kontakt med roten.

Katagen fas – Övergångsfas. Varar i 1-2 veckor.

Telogen fas – Vilofas. 10% är i denna fas. Varar i ca 5-6 veckor. I denna fas börjar ett nytt strå att produceras (tidig Anagen fas). Vi kan ha vilande hårsäckar i upp till 7 år.

Hårtyper

Vellushår – Tunna, fjuniga och korta strån med eller utan pigment. Täcker oftast hela kroppen (förutom hand-, fotsula, läppar, navel och ärrvävnad).

Terminalhår – Grövre strån. I puberteten ökar de manliga hormonerna i kroppen och det gör att vellushår omvandlas till terminalhår. Med pigment. Dessa strån är mest mottagliga för behandling. Ben, armar, bikini, under armar, ansikte.

Lanugohår – Små fina strån hos foster, kan även uppkomma vid ätstörningar, fungerar likt ett värmeskydd.


 

Kärl

Små ytliga vidgade kärl, cuperoser eller spiders kan enbart eller till större delar täcka ansiktet samt på hals och dekolletage. De försvinner direkt då blodet koaguleras direkt eller så blir de syrefattiga (blir blåaktigt).


 

Viktigt att tänka på:

Ej plocka/vaxa/raka innan behandling då det kan förstöra stråets tillväxtfas, där strået ska befinna sig i när man utför behandlingen

Ej bedövning vid kärlreducering då kärlen drar ihop sig